Een dag meelopen met een Sales Engineer
“Het gaat mij om de oplossing voor de klant, niet om de losse producten”  
Jarenlang werkte Erik Kremers als accountmanager voor verschillende technische groothandels. Vorig jaar augustus maakte hij de overstap naar SICK. “Bij een groothandel zit je een beetje tussen de fabriek en de eindklant in. En ik wilde juist veel meer aan de voorkant zitten bij die klant – als direct afgevaardigde van de producent.” In zijn rol als sales engineer voor rayon Brabant en Limburg voelt hij zich inmiddels als een vis in het water. We gingen een dag met hem mee.

Vandaag vertrekt Erik vroeg uit Valkenswaard, omdat hij naar twee klanten in Rotterdam gaat. “Ik ben begonnen in rayon Zuid-Holland. Vandaar dat ik deze klanten nog onder mijn hoede heb.” Als eerste schuift hij aan bij een producent van mobiele toiletten. “Bij deze klant
kwam ik eigenlijk voor een capacitieve sensor, maar toen ik hun product van dichterbij bekeek, ontdekte ik een veiligheidsissue.”
“Hun product werkt als een soort carrousel. Wie naar de wc is geweest, stapt naar buiten, waarna het toilet naar achteren draait om te worden gereinigd. Zou een kind of hond bij het sluiten van de deur naar binnenschieten, dan zou die zomaar klem kunnen komen te zitten. Dat moet worden beveiligd met een veilige radarsensor. Het werd zeer op prijs gesteld dat we zo meedachten. Nu praten we over ondersteuning op veiligheidsgebied en over trainingen.”
Werken aan oplossingen
Eriks volgende stop vandaag is een rijstfabriek. Hij vertelt: “Uit een risicoinventarisatie kwam naar voren dat zij een safetyspecialist moesten aannemen om actief te bouwen aan veiligheid en hygiëne. Diegene is nu aangenomen en wij zijn gevraagd om hem te ondersteunen met onze kennis, trainingen en natuurlijk onze safetyproducten.”
“Het is heel leuk en boeiend om vanuit een safetyvraagstuk te werken. Zo werk ik trouwens altijd het liefst: het gaat mij om de eindoplossing voor de klant. De afzonderlijke sensoren die daarvoor nodig zijn, vind ik minder belangrijk.”
Meedenken
Rond lunchtijd zet Erik zijn reis voort naar Brainport Eindhoven. Hij gaat op bezoek bij de start-up Starnus. “Zij hebben een unieke AGV ontwikkeld die modulair – met een soort van grote legoblokken – in elkaar kan worden gezet en tot wel 1500 kilo aankan. Het product gooit internationaal hoge ogen: de Nederlandse staat heeft hen genomineerd om mee te gaan naar de grootste techbeurs CES 2024 in Las Vegas.”

Ooit klopten de engineers van Starnus bij SICK aan met een vraag over afstandsensoren. “Inmiddels ondersteunen we
hen op het hele terrein van motion, safety en sensoriek. Ze hebben nu twee demo’s klaarstaan, maar dat kunnen
in productie zomaar vijfhonderd AGV’s worden. Hoe doe je het dan met de financiering, de logistiek, de spare parts en
de service? Daar hebben we het vandaag over. Voor start-ups is dat een geheel nieuw terrein. Vanuit SICK denken we
daar graag over mee.”
Met plezier
Na het laatste gesprek keert Erik huiswaarts. Hij kijkt terug op een goede dag. “Wat is er mooier dan mijn vak? Ik kom
bij de mooiste maakbedrijven over de vloer, ik mag daar technische toegevoegde waarde bieden en ik hoef onze kwaliteit
nooit aan te tonen – voor velen is SICK gewoon de standaard. Ja, het is leuk om voor de beste te werken.” “Wat ook zo prettig is: ik kan altijd rekenen op goede support uit Bilthoven. We zijn dan weliswaar een vestiging van de grote Duitse moeder, maar er werkt bij ons in Nederland een hele batterij aan specialisten. Dat is elders wel anders. En wat onze club ook kenmerkt: je mag dan wel bij een multinational werken, hier in Bilthoven voelt het als één familie met alleen maar betrokken mensen.”
Next level Sales
Voor de komende jaren ziet Erik bij SICK volop uitdaging om zijn tanden in te zetten: “Bij internationale klanten bepaalt de SICK-vestiging in het land waar het hoofdkantoor van die klant zit, wat er wereldwijd bij die klant gebeurt. Wat dat betreft hebben we een paar mooie grote namen in mijn regio zitten. Het is next level sales om voor zo’n bedrijf alles goed gestroomlijnd te organiseren als vaste contactpersoon voor de hele wereld. Daar duik ik graag nog in.”