Meelopen met SICK service-engineer Joost Potma: 
“Zoveel afwisseling in werk, locatie en techniek – dat houdt mijn werk interessant” 
Sinds medio 2019 werkt Joost Potma als service-engineer voor de aftersalesafdeling van SICK. Hoe ziet zijn dag eruit? Wat maakt zijn werk zo aantrekkelijk? We lopen een ochtend met hem mee.

Vandaag is Joost bezig met een ombouw in een pakketsorteercentrum in Amsterdam: “Ons systeem scant, meet  en weegt  hier alle pakketten die op de transportband voorbijkomen. Mochten de meetgegevens niet overeenkomen met wat de klant heeft opgegeven, dan kan de pakketvervoerder een aanvullende factuur sturen.”

“Die informatie ging tot voor kort nog via FTP naar de systemen van de pakketvervoerder. Maar vanwege de gewenste extra informatiebeveiliging moet dat nu via SFTP gaan, de beveiligde variant van FTP. Hiervoor zetten we nu een extra controller, een soort van interfacecomputer, tussen onze scan-, meet- en weegoplossing en de systemen van de pakketvervoerder.”
Brede support 
Als de eerste controller op zijn plaats zit, is het tijd om te testen. Helaas komt de informatie nog niet bij het systeem van de pakketvervoerder binnen: “De vraag is: gaat het opsturen van de data niet goed of gaat het ontvangen niet goed? In het eerste geval ligt het bij ons.” Remote contact met de IT-supportafdeling in de Verenigde Staten biedt uitkomst. Op afstand heeft de medewerker het probleem al snel opgelost.

“Had het aan onze kant gelegen, dan had ik altijd nog contact kunnen opnemen met onze servicemanager of met een van de experts op onze applicatieafdeling. Zij bedenken oplossingen en beantwoorden technische vragen. Die support is heel erg fijn. Het zijn allemaal heel behulpzame mensen. Voor deze specifieke klus hebben we vanuit SICK Duitsland een heldere instructie gekregen. Daar hebben ze het helemaal geëngineerd.”
Als service-engineer op de aftersalesafdeling ziet voor Joost bijna elke dag er anders uit: “De ene keer doe ik een simpele ingebruikname van twee sensoren, de andere keer los ik een storing op. Daarnaast doe ik ook systeemonderhoud bij klanten waarmee SICK een servicecontract heeft. Ik maak het systeem schoon en loop het helemaal na. Zijn er misschien sensoren aan vervanging toe? Zit er geen knik in bepaalde kabels? Zie ik foutmeldingen in de controller of de scanners? En natuurlijk doe ik ook een performancetest. Hoofddoel van dat onderhoud is om storingen te voorkomen en voor te blijven.”
Afwisseling troef
Met zijn universitaire opleiding was de keuze voor het beroep van service-engineer een bewuste: “Het beroep van projectmanager of teamleider bleek niet zo mijn ding. Ik wil gewoon praktisch bezig zijn, maar dan wel op hoog niveau. SICK heeft zo’n enorm portfolio. Ze hebben best complexe systemen met heel veel variaties en ze blijven constant vernieuwen. Als jij bij SICK denkt ‘die sensorserie ken ik goed’, dan komt de volgende alweer. Er zijn nog zoveel producten en systemen waarmee ik me nog niet heb beziggehouden. Juist dat houdt het voor mij ook interessant.”

Volgens Joost zorgt SICK voor een zorgvuldig inwerktraject: “Het is zeker niet zo dat als je alles één keer gezien hebt, dat je het dan zelf kunt. Je moet eerst meekijken en het een aantal keren zelf hebben gedaan. Bij SICK krijg je daar de tijd voor. Stapje voor stapje leer je meer. Ik ben ooit aangenomen voor werkplekbeveiliging en ben er steeds meer bij gaan doen. Zo vind je langzaam je eigen weg.”
Drie vakgebieden tegelijk
Hoe goed de ondersteuning en het inwerktraject van de organisatie ook is, volgens Joost moet het vak je ook wel een beetje liggen. “Je bent bezig op drie terreinen. Je hebt bijvoorbeeld je mechanische werkzaamheden. Vandaag sta ik bijvoorbeeld een gat te boren om die computer op te kunnen hangen. Daarnaast heb je ook een elektrisch deel. Soms moet je bijvoorbeeld alle kabels aansluiten. En daarbovenop komt dan nog weer een stukje softwarekennis. Je hoeft de software niet zelf te maken, maar je moet er wel mee kunnen werken om alles te configureren.”

Joost heeft gemiddeld één klus per dag op de planning staan: “Het is heel fijn dat je je werk goed kunt doen en je niet hoeft te haasten, omdat er een andere klant wacht. Bij simpele klussen ben je soms heel snel klaar, maar het kan ook zo zijn dat je meer uren per dag eraan besteedt. Dat is een beetje geven en nemen. Soms worden we ook ingezet voor storingen. Zeker als je op tijd klaar bent, is het fijn dat je een andere klant uit de brand kunt helpen. Maar ook dat gaat altijd in goed overleg.”
Geen projectafdeling
Naast service-engineers voor aftersales werken er bij SICK ook service-engineers voor langlopendere projecten. Daarbij gaat het meestal om de inbedrijfname van nieuwe systemen. Zou Joost dat werk niet willen doen? “In mijn werk zit veel meer afwisseling. Vandaag ben ik bij een pakketvervoerder, overmorgen installeer ik veiligheidslichtschermen bij een vrachtwagenproducent en volgende week vervang ik de barcodescanners in een verffabriek. Aan de projectkant werk je vaak één week aan één project. Dat spreekt mij persoonlijk niet zo aan.”

Wat arbeidsvoorwaarden betreft heeft Joost het volgens eigen zeggen goed voor elkaar. “Je krijgt een werktelefoon, een mooie lease-auto – geen lelijke bus – en goed gereedschap. En als je denkt iets nodig te hebben, waardoor jouw werk beter, leuker, makkelijker wordt en je hebt er een goed argument voor, dan is dat vaak te regelen. Ook heel prettig: de reistijd vanuit Bilthoven naar de klant hoort gewoon bij je werkuren.”

Collega's
Inmiddels is het lunchtijd bij de pakketvervoerder. Joost zit in de kantine bij de klant aan tafel en overlegt nog kort over morgen: “Zo meteen ga ik nog een tweede controller aansluiten en testen. En dan kom ik morgen terug voor de officiële test van het Nederlands Meet Instituut (NMI). Die hebben vier of vijf objecten bij zich als testmateriaal. Ons systeem moet ze zeer zorgvuldig  meten. We mogen er in afmeting maar vijf millimeter van af zitten. Is de afwijking groter, dan moet ik het systeem aanpassen.”

“Maar goed, ik moet nu snel weer verder! Word jij enthousiast van mijn werk? Kijk eens naar onze vacatures.