Meelopen met SICK service-engineer Raoul Panday: 
“Alles werkt heel delicaat samen en moet perfect matchen”
Al negentien jaar werkt Raoul Panday bij SICK. Hij startte ooit op de Technische Advies Groep in de binnendienst bij SICK B.V. en werkt nu als service-engineer aan commissioningprojecten op locatie bij de klant. Hoe ziet zijn dag eruit? Wat maakt zijn werk zo aantrekkelijk? We lopen een ochtend met hem mee.

Het is nog vroeg in de ochtend als we de spiksplinternieuwe hal van een nog te openen pakketsorteercentrum in het Belgische Vilvoorde betreden. Daar is service-engineer Raoul Panday al druk in de weer om alle testobjecten naar de tray sorter op het bordes te brengen. Hij lacht: “Ja, je moet ook een beetje fit zijn om dit werk te doen.”

Hij wijst op de twee camerasystemen die hij vandaag gaat testen. “De eindklant heeft gekozen voor een primair en secundair camerasysteem. Is één systeem niet functioneel, dan hebben ze altijd nog een back-up mogelijkheid. Datzelfde geldt ook voor het volumemeetsysteem verderop. Dat systeem leveren we legal-for-trade op: de eindklant mag dan op basis van de meetdata de factuur opstellen.”
Commissioning
Raoul is al een aantal dagen met de commissioning, met het inregelen van het systeem bezig. “Ik zie het altijd als een samenwerking tussen allerlei meetapparaten. Je moet ze zo ideaal mogelijk met elkaar laten communiceren. Alles werkt heel delicaat samen en moet perfect matchen. Wat dat betreft ben je eigenlijk de dirigent van een heel orkest aan apparatuur.”

Daarnaast is Raoul in zijn werk ook een soort van troubleshooter: “Zo’n camerasysteem wordt kant en klaar vanuit Duitsland geïnstalleerd. Nu hebben mijn Belgische collega’s het alvast aangesloten op het systeem van de klant. Soms komt het wel eens voor dat zo’n kabeltje net even op een verkeerde manier is aangesloten. Het is en blijft mensenwerk. Dan moet je wel wat kennis hebben van elektrische schema’s en enig elektrisch inzicht om de speld in de hooiberg te vinden.” 

“Maar gelukkig geldt: hoe vaker je dit soort systemen inregelt, hoe beter je weet in welke richting je moet zoeken om de storing op te lossen. Het mooie van SICK is dat je ook echt de ruimte krijgt om die ervaring op te doen. En je moet ook wel bijblijven want SICK is constant aan het ontwikkelen en het innoveren. Wat deze systemen betreft zitten we al aan de vierde generatie. Dat houdt mijn werk wel uitdagend.”
Afnametest
Nu het meeste elektrische & mechanische  instelwerk al achter de rug is, is Raoul zover dat hij een eerste afnametest met de klant – dat zijn de bouwers van het hele transportsysteem – kan doen. “Vandaag doen we de camera’s. Morgen doen we het volumemeetsysteem.” 

Terwijl we met Raoul praten, legt een technisch medewerker van de klant zo’n vijftig testpakketten op de transportband neer. Daarbij zorgt hij ervoor dat de barcodes op de pakketten in de uiterste hoeken van het scanveld van de camera’s komen te liggen. Ook legt hij hoge en lage pakketjes direct naast elkaar. “Die barcodes liggen op verschillende hoogtes vlak naast elkaar, maar ons systeem moet ze wel beide kunnen lezen.”

Dedicated
Ooit was Raoul service-engineer voor de aftersales, nu werkt hij op de projectafdeling: “Het is prettig om dedicated met track & trace-projecten bezig te zijn. Je kunt iets echt tot een eindpunt brengen. Vroeger stond ik de ene dag in Amsterdam, de andere dag in Rotterdam. Die tijd heb ik wel gehad. Ik werk liever iets langer aan een project.” 

Dat hij deze week in België is, is een uitzondering. “Omdat het om een zeer specifiek en kennisintensief project voor een Nederlandse klant gaat, vroegen onze Vlaamse SICK-collega’s ons om hulp. De meeste projecten zijn gewoon in Nederland en kan ik goed vanuit huis bereizen.”

Thuis bij SICK
Raoul voelt zich al negentien jaar als een vis in het water bij SICK: “Je krijgt de ruimte om jezelf te ontwikkelen en het is er allemaal goed geregeld. Ik heb een auto van de zaak, laptop, telefoon, je kunt je overuren en lunchbonnetjes declareren, je gereedschap is top en als je iets voor je werk nodig hebt, kun je het in overleg gewoon aanschaffen. Ik vind het bijvoorbeeld prettiger om met twee laptops te ‘commissionen’. Die extra laptop kon er gewoon komen.” 
Wat hem misschien wel het meeste aanspreekt, is het familiegevoel dat binnen de Nederlandse vestiging van het internationale SICK-concern heerst: “We vormen met elkaar een hechte familie. En er wordt ook gedacht aan jouw familie. Mijn vrouw krijgt een bloemetje op haar verjaardag en de kinderen krijgen een verjaarskaartje. Dat heb ik ergens anders nooit meegemaakt.” 
Nieuwe collega's
Met de toename van het pakketvervoer zien Raoul en collega’s het werk groeien. Daarom verwelkomen zij graag nieuwe commissioning- of service-engineers: “Het is ontzettend uitdagend werk, maar het moet wel bij je passen. Je moet mechanisch en elektrisch onderlegd zijn en je moet netwerkkennis hebben. Daarnaast moet je je verantwoordelijkheid pakken: je bent er zelf verantwoordelijk voor dat een project binnen een week af is.”

Bovendien zijn people skills essentieel, vertelt Raoul. “Soms moet je technici bij de klant erop wijzen dat het niet functioneren van een oplossing in hun systeem ligt. Die gesprekken zijn niet altijd even gemakkelijk en moet je wel goed kunnen voeren. Maar doorgaans verlopen de contacten met de klant en eindklant heel soepel.”

Finetuning
Inmiddels geeft de technisch medewerker van de klant aan dat hij klaar is voor de site-acceptance-test van de camerasystemen. Raoul zegt: “We gaan nu eerst de secundaire camera checken, dan de primaire. De vijftig testpakketten komen meerdere keren voorbij. Onze camera’s moeten de barcodes op de dozen in totaal duizend keer foutloos lezen.” Dat is op zich een hele uitdaging al het was alleen maar vanwege de trillingen van het bordes. Die ontstaan door de beweging van de transportband.
Na de eerste testronde blijken een paar pakketten niet goed te lezen. Een vervanging van de barcodestickers op de dozen lijkt in eerste instantie soelaas te bieden, maar al snel zijn er opnieuw een paar codes die niet gelezen worden. “Tja, één zwaluw maakt nog geen zomer. Het systeem reageert grillig, maar voor zo’n uitdaging heb ik wel vaker gestaan.” 

Oplevering
Voor Raoul volgt een lange middag van nauwkeurige afstemming. Als we hem ’s avonds bellen, geeft hij aan dat het gelukt is: “Ik heb nog heel veel moeten finetunen in onder meer de triggering, focussering en de posities van de SICK-camera’s aan het frame. Maar uiteindelijk kon ik beide camerasystemen aan de klant opleveren. Morgen gaan we verder met de volumemeetsystemen.”

Later dit jaar gaat hij opnieuw naar Vilvoorde. “Dan leggen we de testobjecten niet meer op de band, maar voeren we ze in via de sorter. Dat kan mogelijk nog wat issues opleveren. Maar ook daar zetten we graag onze tanden in”, zegt Raoul tot besluit.

Word jij enthousiast van hetgeen dat Raoul doet? Kijk dan eens naar onze vacatures